neděle 6. listopadu 2016

Dešťová hůl


"Ta vzpomínka na dětství v něm vyvolala pocit pomíjivosti a marnosti. Dostatečně smrtící ingredience do koktejlu dospělosti."

Přiznám se, že mám z této knihy smíšené pocity, nevím, zda je to mým současným stavem nebo mě prostě tento žánr knihy příliš neoslovil. Těžko říct. 

Pan Hájíček píše lehkou formou, příliš děj nerozpitvává a jde rovnou k věci. Příběh je ze života, takže se v mnoha věcech poznáte a ztotožníte. Platí hlavně pro ty, co se přestěhovali z vesnice do velkého města nebo naopak. Prostě naplaveniny.

Za mě je tohle ideální knížka třeba na dovolenou, na oddych, není třeba u ní moc přemýšlet.

O čem že je ta Dešťová hůl?

V hlavní roli je Zbyněk, který trpí nespavostí a je zaměstnán jako správce pozemků, manželka Tereza a její kouzelný diář, dle kterého se řídí jejich život.

Zbyněk se přestěhuje z vesnice do města, tam se ožení a skončí ve velkém bytě v centru, se svou drahou polovičkou, velkým prostorem plným luxusu a svou prací. Dalo by se říct, že mu nic nechybí, přesto trpí nespavostí a není spokojený se svým zaměstnáním.


Jednou se mu ozve jeho bývalá láska z vesnice, která potřebuje pomoct s majetkoprávním problémem, Zbyněk se vydává zpět do míst, kde vyrůstal, dospíval a tak nějak žil spokojenějším životem? Snaží se pomoct Bohuně (bývalá láska), postupně se zaplete do nejasností a sporů ohledně pozemků, začne mu krachovat manželství a osobní krize je na světě.

Jeho posedlost tímto případem je přímo úměrná jeho pocitům a vztahu k rodné vesnici. Nikdo z nás se přece nechce jednou probudit jako někdo jiný. Nebo ano?

Kniha nebyla mým šálkem kávy, přesto oceňuji autorovo líčení vesnice versus město a příběh ze života, kde peníze a majetek člověku štěstí nezaručí.

Název knihy:    Dešťová hůl
Autor:               Jiří Hájíček
Žánr:                 Beletrie
Rok vydání:     2016
Vydal:               Host
Počet stran:    280

Žádné komentáře:

Okomentovat