čtvrtek 11. května 2017

Francouzská jízda

Nový název knihy dle Lonely Flamingo je "Lehké ženy sobě"

Tak tohle byl přešlap s hezkou obálkou a s příběhem naprosto o ničem jako třešničkou na dortu. Obálka slibuje čtivý roadtrip o cestování po Francii, ale kde ho hledat?

Věděla jsem, že je to čtení spíše pro mladší ročníky, přesto jsem to chtěla zkusit jako takovou oddechovku. Bohužel opak byl pravdou a jestli je tohle čtení pro mládež, tak je upřímně lituji.

Nevěřila bych, jak moc se může kniha zvrhnout do takových rozměrů, jako byla tato kniha. Hlavní hrdinka jako lehká ženština, která se prodá všem a vlastně za cokoli. Třeba i za kabát.

Ivana jako hlavní postava v této grotesce, si splní sen (díky své matce) a dostane se na filozofickou fakultu. Poté vycestuje do Francie, kde si užívá kde může a hlavně s kým může, velké zázraky se nedějí. Získá zkušenosti o kterých se jí (ani nám) nikdy nezdálo a pokračuje dál ve svém naříkání a stopování. Show může začít.

Jednotlivé pasáže jsou naprosto nesmyslné, bez jádra věci, pointy, neustále se opakující "věty" o délce dvou slov? A pokud Vám bude připadat divné, že se neustále zmiňuje o své sukni, tak nebojte, na stránce 180 už Vám to tak divné připadat nebude. Protože už nebudete mít ani sílu se nad tím pozastavovat. Prostě otupíte.

Anotace slibuje niternou zpověď dospívající dívky, která hledá samu sebe. Vskutku by mě zajímalo, jestli se hledá někde v posteli těch cizinců nebo na cestě stopem u Araba, Marca, Jakuba, prodavače??? Opravdu je tohle hledání sama sebe? A nebo její neustálé zoufání nad každou prkotinou? Nemáte ani šanci se začíst, protože nic se nerozvíjí, ani děj, ani věty a samotná postava stagnuje v náručí cizích mužů.

Myslím, že anotace by v mém podání zněla nějak takto: Ivana, její sukně, velké divy, postel, stopování, postel, Francie. A hlavně cigarety, aby byla víc cool.

Takhle si knihu pro mládež skutečně nepředstavuji a znovu všechny lituji, že s touto knihou trávili svůj drahocenný čas! Paní autorka by se měla držet spíše knih pro děti. I když po přečtení této pecky si nejsem jistá už ničím.

Jediné, co mohu vyzdvihnout je obálka, která mě nalákala a díky které si dám příště většího majzla ve výběru knihy.

P.S.: raději se nebudu pozastavovat nad tím, v jakém rozpoložení autorka tuto knihu psala.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Nakladatelství: cooboo

Žádné komentáře:

Okomentovat