středa 28. června 2017

Franz Kafka - Člověk své a naší doby

Jedna z těch knih, díky níž pochopíte nepochopitelné. Porozumíte Kafkovi, jeho osudu, životu, trápení. Z ilustrací si sednete na zadek, ztratíte hlavu a pak i dech. Smekám a tleskám zároveň.

Kniha Vás zavede nejdříve do doby, ve které se Kafka narodil a jíž byl ovlivněn. Postupně odhaluje jeho situaci v rodině, vztah k otci, lásku k psaní a nepochopení světa.

Dostává se Vám těch nejdůležitějších informací, doplněných krásnými ilustracemi, které tomu všemu dodávají to pravé Kafkovství a tajemnost.

Nechybí ukázky jeho děl a komiksově zpracované povídky - například Proměna a Ortel. 

Kniha odhaluje Kafkův vztah k ženám, jeho nejbližššího přítele, důvěrný vztah se sestrou, jeho odpor k byrokratické práci v kanceláři (tomu rozumím) a jeho neutuchající touhu psát. 

Jako milovnice Kafky jsem touto knihou nadšená a přijde mi, že to do sebe najednou všechno zapadá, dostalo se mi porozumění a ještě většího obdivu Franze Kafky. To, co napsal mate tolik lidí na světě a nikdo není schopen vysvětlit, co svými díly Kafka myslel a na co poukazoval. Dle mého vystihl nejen svou dobu, ale i tu naši a vlastně i kus sebe a svého trápení a nesvobody ve svém životě.
Myslím, že bychom vůbec měli číst jen takové knihy, které nás koušou a bodají. Pokud nás kniha, kterou čteme, neprobudí ranou pěsti do lebky, k čemu ji čteme? (Franz Kafka, 1904)
___________________________________________________________________________________________________________________________________
Název knihy: Franz Kafka - člověk své i naší doby
Nakladatelství: Práh
Autoři: Radek Malý, Renata Fučíková

Žádné komentáře:

Okomentovat