čtvrtek 9. března 2017

Italy tour vol.2 - Miláno, Genova, Bergamo

Tak jo. Zase ta Itálie. Už jsme si s Adu říkaly, že si dáme na chvilku voraz a začneme objevovat i jiná místa, ALE Itálie je prostě srdcovka. A tak jsme vyrazily znovu, na jiná místa, plné očekávání a těšení se na snídaně a fešácké Italy (těch jsme moc nepotkaly no..).

Ať už jsme byly kdekoli, tak se nám nestalo, že by na nás byl někdo nepříjemný, nepozdravil nebo se prostě jen tak neusmál. Sedíte na ulici, baštíte snídani a projde kolem Vás Ital a jen tak pozdraví a usměje se. Jen tak. Mám je ráda za jejich volnost, bezstarostnost, pohodu, radost ze života a jejich srdečnost, ta nám tady chybí. Jsou to prostě sluneční lidé s horkou krví, rychlou povahou, ale naprostou oddaností ke své rodině. Velcí pijáci kávy, milovníci dobrého jídla, neustálí řečníci, milující společnost.

A teď už k samotné organizaci tohoto výletu: 

Výletníci
  • Adušín - mistr plánovač, organizátor, hlavní šéfík a zařizovač, krycí jméno Čenkve, Čenkve
  • Veróniet - mistr fotograf, hlavní flákač, starající se o zábavu během pobytu, DJ, krycí jméno Atencion

Navštívená místa:
  • Miláno - z Prahy jste tam jako na koni za 1 hodinku a 10 minut
  • Genova (Janov) - vlakem je to 1,5 hodiny z Milána, platily jsme celkem na osobu 36 eur (řešily jsme přes nějakou agenturu, tak to vyšlo trochu dráž, zkuste radši Trenitalii, ta je ofiko italská)
  • Bergamo - vlakem je to necelá hodina z Milána, platily jsme každá 5.50 eur (vlakem Trenitalia)
Kde jsme bydlely:
  • ubytko jsme našly přes airbnb (už podruhé jsme takto vyrazily) a bydlely kousek od centra. Výhodou této volby je to, že poznáte lidi, kteří zde žijí, něco Vám doporučí a taky máte o zážitky navíc. Až na jednu probdělou noc, kdy měli naši Italové menší (haha) párty (v Miláně byl karneval, který hoodně prožívají), jsem byla spokojená a fakt tenhle způsob ubytování doporučuji. Navíc ušetříte!
Letenky:
  • pokud budete hezky číhat, tak se Vám poštěstí vychytat letenky za úplnou hubičku. Letenky jsme koupily přes Kiwi.com
MHD Itálie:
  • pokud víte, že budete celý den poctivě cestovat MHD, tak si rozhodně kupte celodenní lístek za 4.50 eur, nejlépe v Tabaccio (nevím, jestli to dobře píšu, ale je to něco jako trafika, na každém rohu)
  • pokud jste spíše pěší, jako my s Adušínem, tak Vám stačí jízdenka za 1.50 platná 90 minut
Našlapáno:
  • sečteno, podtrženo je to celkem 64 617 kroků (pokud telefon nelže), to je celkem 46 kilometrů, řekla bych slušný výkon, co Adu?
Co si dát v Itálii:
  • kafčo je nutnost
  • croissant s čokoškou
  • Prosciutto
  • Aperol je samozřejmost
  • olivy, rajčátka
  • pizza, pizza, pizza
  • tiramisu, a když je domácí, tak máte vyhráno
  • těstovinky pomodoro, hodně parmazánku
A teď už samotné info k jednotlivým destinacím:

MILÁNO

V pátek večer jsme dorazily do Milána. Dezorientace level milion, déšť, zima a plno černochů prodávající deštníky. Je jedno, zda jste deštník měli nebo ne, i tak Vám byl nabídnut. Poté, co jsme se vymotaly z nádraží, našly ten správný trolejbus, koupily jízdenku (jakou má platnost sakra?) a nasedly, jsme zjistily, že se nikde nehlásí, ani neukazuje na jakou zastávku trolejbus jede, kde stojí a kde pojede. Takže asi si hodit korunou a doufat, že dorazíte na nějakou zastávku? Nebo vykukovat skrz narvaný autobus ven a hlídat jestli je to Mac Mahon? Kdepak. Adélka je naše spása, protože si napsala všechny názvy stanic, které pojedeme a tak jsme to odpočítávaly. ALE, únava, hlad a zima si vybraly svou daň, takže jsme pak nevěděly, jestli je to 7,8, 9 nebo 10 zastávka... 

Nebojte, vystoupily jsme správně a díky offline mapám našly i naše ubytko, seznámily se s Gejbrielem, ubytovaly se, poprosily o info a nejbližší restauraci, jelikož hlad je sviňa. Dostaly jsme tip na pravou italskou, malebnou restauraci, která nás naprosto dostala. Hlavně pan majitel, roztomilý dědoušek, dělající domací tiramisu, mající tu nejlepší pizzu v mém životě a prostě sympoš.

Musely jsme tam vyrazit pak ještě jednou a už jsme si plánovaly a doufaly, že si nás pan majitel pamatuje (jasně, že pamatoval!), že nám řekne čaó bela, usadí nás k našemu stolu a že se tak staneme skutečnými Italy a štamgasty jeho podniku. Být tam déle, tak tam vysedáváme s Adu každý den. To, že jsme začaly s Adu fantazírovat nad životem pana majitele potvrzuje to, že nejsme normální, nicméně všechno to způsobila moje zapomnětlivost, kdy jsem si zapomněla flašku výborného švepsu v restauraci a vracely jsme se tam. Naše fantazie nebrala mezí, takže jsme si vymyslely jednu scénku, kterou by Vám nejlépe předvedle Ada, takže se na ní můžete v případě potřeb obracet. Případně jí dát fleka v divadle. Díky.

Co jsme v Milánu navštívily:
  • restauraci Cinder mount - to je ta o které se zmiňuji výše, pokud budete mít cestu, tak tam určitě zaskočte, stojí za to! Adresa je Viale Monte Ceneri, 58, 20155 Milano, Itálie
  • chrám Duomo, to nejkrásnější z Milána (za 12 eur máte vstup dovnitř, nahoru na střechu, dolů do archeologické části, do muzea a ještě někam, ale teď už si nevzpomenu, kam, prostě někam)
  • střechu Duoma na kterou prostě musíte, ten výhled!
  • muzeum moderního umění, nejsem žádný velký milovník umění (ani tomu nerozumím), ale tohle se mi líbilo moc, bylo to i interaktivní a za 6 eur to byl v dešti nejlépe strávený čas (hned po kavárničkách)
  • kavárnička sófa, cute, cute
  • jízda historickou tramvají, to si prostě nesmíte nechat ujít, stojí za to!
  • bookstore blízko Duoma, byla jsem jako v rauši, všichni knihomolové pochopí, až uvidí
P.S: v Miláně jsme moc nevychytaly počasí, takže jsme hned první den zmokly durch, boty totálně promočené, vlastně všechno, co mohlo být mokré, tak bylo, trošku jsem se děsila, že budou záplavy s naším příjezdem. A ta zima? Proč jsem si jako myslela, že bude v Itálii teplo v Březnu? Jen tak mimochodem v Miláně se to počasí neustále měnilo, co hodinu bylo jinak, takže vychytat to, abyste nešli na střechu duoma v dešti, bylo umění. Ale povedlo se.

 GENOVA (JANOV)

Další den někdo vyslyšel moje modlitby a bylo počasí jako na objednávku, seděly jsme v přístavním městečku, chytaly bronz a jen tak lenošily (hned po tom, co jsme vyšly ten mega kopec).

Janov byla velká úleva, pohoda a měla jsem konečně pocit, že jsem v Itálii (a ještě u moře!), nádherné domečky, lidé na procházce a počasí na objednávku. A když jste si vyšlapali ten kopec, tak jste měli i krásný výhled.

Navíc jsme byly u moře a to má na mě magicky uklidňující dojem, sedíte na lavičce a posloucháte, jak to pod Váma šplouchá, racci lítají okolo a vy si říkáte, sakra, co já v tom kanclu denodenně dělám? No přece vyděláváš na tyhle výlety Verčo. Pravda.



BERGAMO

Říká se to nejlepší na konec? Tak v tomhle případě ano, platí dvojnásob. Počasí bylo boží, modro jako u Jadranu, opalovačka a ta pravá Itálie na nás dýchala právě odsud.

Opět to chce vyšlapat kopec, získat tak luxusní výhled, miliony fotek, nějaký ten croissant a kávičku k tomu. Dýchne na Vás pohoda, malebné městečko a chuť se sem do toho klidu nastěhovat a jen chodit na kávičky a croissanty. 

Pokud chcete poznat tu pravou tvář Itálie, tak vyrazte právě sem nebo do jiného malého městečka mimo centrum, dá Vám to daleko víc než megalomansky velké Miláno, věřte mi.



Fotek mám o něco víc než klasicky, tak jsem si říkala, že se o ně s Vámi podělím pomocí videa, které bude následovat během několika dní po článku :-)

Nezapomeňte, že ty nejlepší zážitky získáte právě díky cestování a když máte dobrého parťáka, tak máte vyhráno dvojnásob.

Mějte se krásně, V.

Žádné komentáře:

Okomentovat